A kép forrása: Femina.hu
Több ételben lehet nehézfém, mint azt az ember elsőre hinné.
A mérgező nehézfémek káros hatással lehetnek az egészségre, például hasi fájdalmat, hidegrázást, fáradtságot, hasmenést, hányingert és hányást okozhatnak, valamint növelhetik a rák kockázatát. A leggyakoribb mérgező nehézfémek az arzén, kadmium, króm, ólom és higany, melyek neurológiai rendellenességet, hormonháztartás felborulást okozhatnak. Változatos módon juthatnak a szervezetbe, például szennyezett víz, élelmiszer, levegőszennyezés vagy munkahelyi kitettség révén. A nehézfémek forrásai lehetnek az ivóvíz, környezetszennyező anyagok, például járművek kipufogógázai, valamint a táplálékláncba szennyezett halak, melyek fogyasztása egészségügyi kockázatot hordoz. A szennyvízzel való öntözés növelheti a talaj nehézfémtartalmát, szennyezett barna rizst eredményezhet. A Femina Klub februári vendégének Kovács András Péter humorista, író lesz.