A kép forrása: Szeretlek Magyarország
Bármilyen étrendet követünk, mindannyian tudunk tenni a környezetünkért, de ehhez jelentős változásokra volna szükség a jelenlegi életmódunkat tekintve.
Az étkezési szokások és élelmiszer-termelés környezeti szempontú átalakítása szenvedélyes vitákat generál. A WWF jelentése rámutat, hogy a hústermelés területigénye miatt a természet legnagyobb versenytársa a mezőgazdaság. A nagyüzemi hústermelés területfoglalása miatt veszélybe kerülnek az értékes élőhelyek, és csökken a gyepek szabadtéri legeltetésén alapuló állattartás. A zárt rendszerű hústermelés már nincs összefüggésben a fenntartható hasznosítással. Az élelmiszer-termelés területigénye ellenére a növényi élelmiszerek biztosítják a globális kalória- és fehérjeigény nagy részét. Az élelmiszerek elosztása egyenlőtlen, a túlsúlyos és éhező népesség aránya jelentős. Az étkezési szokások között országonként nagy különbségek vannak, és Magyarország is a túlfogyasztó országok közé tartozik.