Magyarország újabb Gripen vadászrepülőket vásárol Svédországtól – Üzleti megállapodás Orbán Viktor és a svéd miniszterelnök között

Hétfőn pedig a magyar Országgyűlés is elfogadhatja Svédország NATO-csatlakozását. Közös sajtótájékoztatót tartott pénteken Ulf Kristersson svéd és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, miután ma délelőtt, Budapesten egyeztettek egymással.

Orbán Viktor pénteki sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy Magyarország és Svédország között zajló tárgyalások a bizalom helyreállításáról szólnak. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a két ország tiszteletben tartja egymásban az eltérő gondolkodásmódot. A svéd csatlakozás régóta halogatott parlamenti jóváhagyásáról is szó esett, valamint a katonai és fegyverzeti kérdésekről. A hosszú folyamat végére pontot tehetnek február 26-án, amikor a parlament szavaz a svéd csatlakozásról. Orbán elmondása szerint a NATO-csatlakozásra is utalt a tárgyalás során. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök szerint a tárgyalás jónak és konstruktívnak bizonyult, és az együttműködési kérdéseket is megvitatták. Emellett módosítják a Gripen-megállapodást, és Magyarország négy Gripent vásárol a svédektől.

Tovább a cikkhez