A kép forrása: Blikk
Kínai tudósok egy friss vizsgálat alapján azt állítják: pusztán azzal, hogy felforraljuk és leszűrjük a vizet, akár 90 százalékkal is csökkenthetjük a benne lévő nano- és mikroműanyagok mennyiségét.
A víz felforralása hatékony módszer lehet a mikroműanyag-fogyasztás csökkentésére, mivel a mikroműanyagok kisebbek mint 5 milliméter, és akár a véráramba is bejuthatnak. Az ételekhez vagy italokhoz szándékosan hozzáadott mikroműanyagok mellett a műanyag tárgyakból lebomló részecskéket is fogyasztjuk. Ennek hatására a műanyagok gyulladásokat okozhatnak, amelyek leginkább a belekben jelentkeznek, és a beleket károsítva hatással vannak az immunrendszerre. A mikroműanyagok befolyásolhatják az időjárást és negatívan hatnak a hormonrendszerre, krónikus betegségekhez vezethetnek. Az egyszerűbb változtatás, mint az élelmiszertárolásra üveg, fém vagy fa edények használata, valamint a műanyag eszközök elhagyása.