A kép forrása: Blikk
A vendéglátó helyek sok esetben már úgy érzik, hogy az ételek és italok árában egy olyan szintet értek el, amit már nem tudnak tovább emelni anélkül, hogy elveszítenék a vendégeket, ezért most a szervízdíjak emelésével próbálkozhatnak.
Az elmúlt időszakban a vendéglátó helyeket erőteljesen érintette a dráguló alapanyagok és energiaárak, valamint a versenyképes bérek fenntartása miatt emelkedő termékárak. A Portfolio szerint a vendéglátó helyek úgy érzik, hogy elértek egy olyan lélektani határt az ételek és italok áraiban, amit nem lehet tovább emelni, mert a vendégek nem tudnák vagy nem akarnák kifizetni. Ennek következtében kevesebben látogatják az éttermeket, és ha mégis, akkor kevesebb ételt fogyasztanak. Emiatt a vendéglátó egységeknek növelniük kell a bevételt, és ennek érdekében a szervízdíjak emelésére is sor kerülhet. A jelenlegi 10-15% közötti szervízdíjakat további emelkedésük is várható, illetve olyan éttermek is bevezethetik, amelyek eddig nem alkalmaztak ilyen díjat. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a szervízdíjjal kapcsolatos plusz költség jogszerű, ugyanakkor nem vendégbarát. Az ő javaslata szerint a Turisztikai Tanácsadó Testületnek érdemes lenne a szervizdíjról szóló jogszabály pontosítását megfontolnia, hogy az árazás egyszerűbbé és átláthatóbbá váljon a vendégek számára.