A kép forrása: Dívány
Gyógyító főzetet is készíthetünk belőle, de különleges íze lesz a cukornak is tőle.
Az orgona virágából és egyéb részeiből szirup, lekvár, ízesítő, és gyógyhatású készítmények is készülhetnek. A növény levele láz- és fájdalomcsillapításra, influenzára, megfázásra használható gyógyírként, míg rügyéből tinktúra készülhet ízületi gyulladásra. A virágából készült teájával a megfázásos tünetek enyhíthetők. Fontos, hogy az evésre szánt orgonát tiszta környezetből szedjük. Az ízét illetően vita van, de tapasztalatok szerint a fehér virágúak kevésbé keserűek. Az orgona ízét és színét főzés előtt tisztázni kell, és csak a szirmokat használjuk fel a főzéshez, hogy elkerüljük a kesernyés ízt. Az orgonás cukor kiválóan illik édességekhez, és egyszerűen elkészíthető a szirmokból, kristálycukorból, és vaníliakivonatból.