A böjtölés árnyoldalai: emelkedett rákkockázat a meglepő eredmények szerint

A böjtölés árnyoldalai: emelkedett rákkockázat a meglepő eredmények szerint

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói szerint bár a böjtölés segíthet a bél őssejtjeinek regenerálódásában és gyógyulásában, növelheti a rákos elváltozások kockázatát is. Egérkísérleteik során kiderült, hogy a regenerációs folyamat a böjt utáni táplálkozás során indul be, amikor az őssejtek fokozottan osztódnak. Hangsúlyozták azonban, hogy további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megértsük, emberek esetében hasonló hatások léphetnek-e fel.

A koplalás sokak számára vonzó módszer a fogyáshoz, azonban egészségügyi kockázatokkal járhat. Az alacsony kalóriatartalmú diéta és az időszakos böjt számos egészségügyi előnnyel járhat, például késleltetheti korral járó betegségek kialakulását. A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói egereken tesztelték a böjt hatását, és arra a következtetésre jutottak, hogy bár fokozza bizonyos sejtek regenerációs képességeit, növelheti a rákos daganatok kialakulásának kockázatát is. Az egerekkel végzett kísérleteik során megfigyelték, hogy a koplalás után az osztódó sejtek nagyobb valószínűséggel válhatnak rákkeltővé. Fontos kiemelni, hogy az eredmények egerekkel kapcsolatosak, és további vizsgálatokra van szükség az emberek szervezetére vonatkozóan.

Tovább a cikkhez