A kép forrása: Blikk
Mindenki issza, pedig tudjuk, hogy nagyon káros. Egy doboz szénsavas, cukros üdítő rengeteg kárt okozhat a szervezetünkben, mégis sokan hajlandóak vagyunk vállalni a kockázatot. Ráadásul megnyugvást találunk abban a hitben, hogy a „diétás” vagy „cukormentes” címke kevesebb következménnyel jár. De vajon tényleg igaz ez?
Az üdítőitalokban lévő cukor és koffein negatívan befolyásolja a csontok egészségét, növelve a csontritkulás kockázatát. A savanyúság leplezésére nagy mennyiségben cukrot adnak hozzá, ami hátrányosan befolyásolhatja a kalcium felszívódását. Emellett a cukros üdítők háttérbe szoríthatják a kalciumban gazdag italok fogyasztását, ami csökkenti a szervezet kalciumellátását. Az ösztrogén csökkenésével nő a csontritkulás kockázata, és az üdítőitalok rendszeres fogyasztása felgyorsíthatja ezt a folyamatot. A cukormentes üdítők sem oldják meg a problémát, mivel továbbra is tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek negatívan befolyásolhatják a csontok egészségét.