A kép forrása: Blikk
A debreceni páros kolbász egyedi fűszerezésének és szaftos állagának is köszönhetően nagy népszerűségnek örvend. A receptje a 19. században egészült ki a kiváló magyar fűszerpaprikával, amivel még kiemelkedőbb minőségű és a ma is ismert ízű lett. A kóstolásnál az íz és az illat is fontos szempont volt.
A debreceni páros kolbász hagyományos magyar termék, melynek készítése évszázados múltra tekint vissza. Az eredeti debreceni kolbász házi készítésű volt, ezért a húsok arányaiban és fűszerezésében nem volt egységes. A fűszerezés egyedi jellege számos tényezőtől függ, például a jó minőségű fűszerpaprika is elmaradhatatlan része lett a receptúrának a XIX. század második felétől. A kolbász sertés- és marhahúsból, valamint szalonnából készül, gazdagon fűszerezett és enyhén füstölt. A készítése és árusítása hagyományosan a vásárokon és heti piacokon történt, ahol cívis polgárasszonyok foglalkoztak vele a XIX. században. A kolbászokat vakteszten értékelték, és az eredmények alapján a legjobb minőségűnek az AUCHAN Nívó Csemege debreceni bizonyult.