A kép forrása: Blikk
Még javában tart a dinnyeszezon, de lassan már érkezik Lőrinc-napja. A közhiedelem szerint augusztus 10-től kezdve a zöldség már nem olyan finom, mert lőrinces. Addig viszont érdemes alaposan szemügyre venni vásárláskor a dinnyét, mert ha rosszat veszünk, fel is robbanhat.
A dinnye valójában a tökfélék, vagyis kabakosok családjába tartozik, és zöldségként van számon tartva a termesztés szempontjából. A minőségét nagyban befolyásolja az időjárás és a szedés ideje, mely legcélszerűbb a reggeli harmat felszáradása után. A forróság káros hatással van a növényre, így az idei időjárási viszonyok miatt sok dinnye felrobbant a 40 fok körüli hőmérsékletben. A rovartámadás megelőzése érdekében a gazdáknak sok termést kellett megsemmisíteni. Fontos tudni, hogy a dinnye robbanása az erjedés miatt következik be, így a kiválasztás és figyelmeztető jelek figyelembevétele fontos a robbanás elkerülése érdekében.