A kép forrása: Blikk
Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk – Bacsó Péter A tanú című filmjének idézetét mindenki ismeri, csak azzal nem számoltunk, hogy valósággá válik a magyar narancs. Az agrárszakemberek már régóta kongatják a klímaváltozás vészharangját, mostanra azonban már a harangnyelv is megolvadt a hőségben: tényként kell kezelni, hogy sok őshonos, akár világhírű hazai gyümölcs eltűnik, hogy más vegye át a helyét.
Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora szerint az agrár szektor azonnali és teljes struktúraváltással kell válaszolnia a klímaváltozás kihívásaira. A Kárpát-medencében olyan növényfajok tűnnek el, mint a szeder és a málna, melyek termőterülete tizedére csökkent az elmúlt években. A déli gyümölcsök viszont kezdenek beérni a magyar klímán. Az őstermelők szerint állami támogatásra és munkaerőre lenne szükség a bogyós gyümölcsök megmentéséhez, mivel a klímaváltozás komoly gazdasági hatásokkal jár. A klímaváltozás már megteremtette a banánt és a citrusféléket Magyarországon, míg a kajszibarack termése visszaesett. A mediterrán növények, mint az olajfa is bőségesen teremnek már egyes magyar birtokokon, ezek a növények alkalmazkodtak a klímaváltozáshoz, azonban az árnyékolásukkal már problémák merülnek fel.