A kép forrása: Blikk
Közeleg a karácsony, azaz a hazai halpiac főszezonja. A magyar halászok lázasan dolgoznak a Hortobágyon, hogy a megfelelő minőségű halat szolgáltassák a vásárlóknak idén is. Van olyan háztartás, ahonnan nem hiányozhat az ünnepi asztalról a hal, nekik jó hírrel szolgálhatunk, ugyanis a legnépszerűbb fajták nem drágulnak a piacon.
A halgazdaságokban hetek óta tart a lehalászás, a Hortobágyon a munka felénél járnak. A ponty és a harcsa továbbra is a legnépszerűbb ünnepi fogásokhoz, áruk tavalyi szinten marad. Az aszályos idő nem okozott nagy halpusztulást, a takarmányok ára sem emelkedett drasztikusan. Még nem alakultak ki hosszú sorok a halárusoknál, az emberek inkább csak barátkoznak az árakkal. A filézett halak drágábbak, de a legnépszerűbb fogásokhoz való ponty és szürke harcsa ára nem változott. Az élő ponty kilója 1900 forint körül lesz, a szürke harcsa kilójáért pedig 3500 forintot kérhetnek el idén. Az átlag magyar kevesebb halat fogyaszt más országokhoz képest, bár az utóbbi időben növekedést mutatott.