A kép forrása: Blikk
Az éghajlatváltozás károsan hat a komlótermesztésre, ezáltal veszélybe került a világhírű brit és ír sörök készítése is.
A BBC cikk szerint a komlótermelés visszaesett az elmúlt évtizedekben tapasztalt melegebb, szárazabb körülmények miatt. A kenti kutatók komlógéneket izolálnak, hogy ellenállóbb fajtákat állíthassanak elő az éghajlatváltozással szemben. Danielle Whelan szerint a brit komló kipusztulhat, ami veszélyezteti a sörkészítés és -fogyasztás kultúráját. Az éghajlatváltozás problémát jelent a komlótermesztő területeken, és egyes területeken akár 20% is csökkent a termelés. Dr. Helen Cockerton vezetésével kutatják a komló genetikai kódját, hogy olyan fajtákat hozzanak létre, amelyek ellenállóbbak és intenzív ízeket adnak a sörnek. Dr. Cockerton dr. Hajdu Klárával és a Wye Hops kutatóival dolgozik a kísérleti fajták nemesítésén.