A kép forrása: Blikk
Óriási áttörést értek el amerikai tudósok: kiderítették, miért és hogyan érezzük a keserű ízeket.
Az Észak-Karolinai Egyetem (UNC) Orvostudományi Karának kutatói megfejtették, mit is érzünk akkor, amikor keserű ízt érzékelünk. A tanulmány középpontjában a TAS2R14 receptor áll, amely segít megkülönböztetni az öt fő ízt, amit érzünk (édes, sós, keserű, savanyú és umami). A kutatók biokémiai módszerekkel kiszámították és modellezték a TAS2R14 ízreceptort, valamint azokat a mechanizmusokat, amiket a keserű íz vált ki. Az új felfedezések nagyon sok betegség gyógyításában, illetve korai észlelésében segíthetnek, például az asztma vagy a diabétesz esetében. Az eredmények szerint a keserű dolgok érzékelésében komoly szerepe van a koleszterinnel kapcsolatos receptoroknak.