A kép forrása: Blikk
A kutatók szerint a klímaváltozás az egyik fő oka annak, hogy a húsvéti csokitojást idén többe kerülhet Európában. Ugyanis Nyugat-Afrikában a párás hőhullám tönkre tette a tavaszi európai eladásra szánt csokoládé alapanyagát.
Nyugat-Afrikát február óta súlyos aszály sújtja, ahol rekordmagas, 40 fok fölötti hőmérséklet van. Ennek következtében Elefántcsontparton és Ghánában is szenvednek az emberek. A hőhullám miatt a kakaó hiánya miatt a kakaó ára tonnánként majdnem 8500 dollárra emelkedett. A kakaófák érzékenyek az éghajlati változásokra, és a világtermelés legnagyobb része Nyugat-Afrikában összpontosul. A csokoládégyárak igyekeznek kezelni az áremelkedést, hogy ne terhelje túl a vásárlókat. A World Weater Attribution szerint az emberi tevékenység növeli az esélyt arra, hogy hasonló károk keletkezzenek Afrikában.