A KOCKÁZATOS CSOKOLÁDÉ: ÚJ TANULMÁNY FELTÁRJA A VESZÉLYEKET A SÜTIBEN

A KOCKÁZATOS CSOKOLÁDÉ: ÚJ TANULMÁNY FELTÁRJA A VESZÉLYEKET A SÜTIBEN

Egy vizsgálat kimutatta, hogy a csokoládé biztonságos mennyiségben tartalmaz olyan vegyi anyagokat, amelyek potenciálisan károsak. Ezek a vegyületek azonban sokkal magasabb – valószínűleg nem biztonságos – koncentrációban jelennek meg egyes süteményekben.

A csokoládé fogyasztásával kapcsolatos tanulmány eredményei arra hívják fel a figyelmet, hogy bizonyos édességekben magasabb koncentrációban fordulhatnak elő egészségügyi szempontból aggályos vegyi anyagok. A kutatók rámutattak, hogy a pörkölés során és a kakaóvaj hozzáadása után keletkező α,β-telítetlen karbonilok nagyobb mennyiségben találhatóak meg bizonyos sütött édességekben, mint a csokoládéban. Különösen aggasztó, hogy a genotoxikus 2-furán molekula a desszertekben nagyobb koncentrációban fordult elő, meghaladva az ajánlott határértéket. Ez arra figyelmeztet, hogy a fogyasztóknak fontos lehet az élelmiszerekben lévő ízesítőanyagok ellenőrzése, hogy biztonságban érezhessék magukat.

Tovább a cikkhez