A kép forrása: Blikk
Ha egy ideje nem fertőtlenítette a mikrohullámú sütőjét, akkor érdemes lesz ezt megtennie. Egy új tanulmány kimutatta, hogy ezek a konyhai készülékek az eddig felfedezett legellenállóbb mikrobáknak adhatnak otthont. A kutatók 30 mikrohullámú sütőt vizsgáltak meg, és megállapították, hogy közel 750 különböző baktériumfaj otthont ad ezeknek a készülékeknek, köztük olyanok is, amelyeket nem szívesen látnánk az ételben vagy az ujjainkon.
A mikrohullámú sütőkben található egyes baktériumfajok, mint például a Klebsiella, az Enterococcus és az Aeromonas, kockázatot jelenthetnek az emberi egészségre. Daniel Torrent, a Darwin Bioprospecting Excellence SL kutatója szerint fontos megjegyezni, hogy a mikrohullámú sütőkben található mikrobapopuláció nem jelent egyedi vagy fokozott kockázatot más, gyakran használt konyhai felületekhez képest. A mikrohullámok nem rendelkeznek olyan energiával, amely megváltoztatná a sejteket és az atomokat, ezért a konyhai mikrohullámú sütőben található szintek nem tekinthetők veszélyesnek az emberre. Az étel mikrohullámú sütőben történő melegítése a keletkező hőnek köszönhető, nem pedig magának a sugárzásnak. A mikrohullámú sütők mikrobiomja hasonló a konyhai felületek mikrobiomjához, és a laboratóriumi mikrohullámú sütőkben a sugárzásnak jobban ellenálló baktériumok élnek.