A kép forrása: Blikk
Kínai tudósok rájöttek, mi az rejtélyes, fehér anyag, amivel bekenték a múmiákat. Mumifikálás során nem csak leplekkel, vásznakkal csavarták körbe a testeket, hanem különböző konzerválónak hitt anyagokkal is borították a testeket. A felfedezés nem csak a halottak végső nyugalomra helyezésével kapcsolatban nyújt értékes információkat, hanem betekintést enged az ősök mindennapi életébe.
Közel 20 éve fedezték fel az anyagot Kína északnyugati részén, a Tarim-medencében található Xiaohe temetőben. A kutatók által végzett DNS-tesztek kimutatták, hogy a 3600 éves múmiákon található anyag valóban kefirsajt, egy probiotikus, lágy sajttípus. A sajt tehén- és kecsketejből készült, és ez az első ismert ilyen lelet a világon. A kutatást vezető Qiaomei Fu, a Kínai Tudományos Akadémia paleontológusa szerint, ez az élelmiszer-maradványok megmaradása leleteken rendkül ritka és jó lehetőséget kínál őseink táplálkozási szokásainak vizsgálatára. Az anyagban található Lactobacillus kefiranofaciens és Pichia kudriavzevii mikrobák megegyeznek a mai kefir fermentáló szemcséinek összetevőivel, amelyeket „szimbiotikus kultúráknak” hívnak. A kutatók azt is megállapították, hogy ezek a mikroorganizmusok szorosan kötődnek a Tibeti-fennsíki eredetű baktériumokhoz, és a bakteriális gének szekvenálásával követhették a probiotikus baktériumok evolúcióját az elmúlt 3600 évben. A felfedezés nemcsak a korabeli élelmiszer-készítési eljárások fejlettségét mutatja, hanem betekintést is nyújt abba, milyen szerepet játszott az ilyen típusú sajt a korabeli emberek életében.