A kép forrása: Blikk
A pacal egykor az arisztokrácia kedvelt fogása volt, de a XIX. századra lenézett étel lett, amit csak a nagyon-nagyon szegények fogyasztottak. Az I. világháború idején, a húsínség miatt, visszatért a városi konyhákba, és ismét népszerűvé vált. Ma a pacal újra megbecsült alapanyag, amit nemcsak csárdákban, hanem a gasztronómia szerelmesei is szívesen fogyasztanak.
A pacal egy olyan marha megtisztított gyomrából készült étel, amely hatalmas változáson ment keresztül évszázadok alatt. A pacalt pörköltként és levesként is elkészítik, és nagyon megosztó, van aki imádja, van aki viszolyog tőle. A pacal története tökéletesen példázza az étel megítélésének változását az idők során, a XVI. századi arisztokrácia kedvelt fogása volt, majd a XIX. században lenézett étel lett. Az I. világháború idején újra előtérbe került, és ma már nem csak a csárdákban, hanem a finom ízeket kedvelők körében is népszerű. A közösségi médiában szerveződő pacalkedvelők klubjai és a gasztronómiai érdeklődés is jelzi, hogy a pacal újra megbecsült helyet foglal el a kulináris világban.