A kép forrása: Blikk
Az új kutatások szerint a tífuszt okozó baktérium, amely a fejlődő világ gyermekeinek egyik fő gyilkosa, olyan egyszerű dologgal szemben is sebezhető, mint a paradicsomlé.
A tífusz okozója a Salmonella typhi baktérium, mely fertőzött ételek vagy italok fogyasztásával terjed. A betegség tünetei közé tartozik a hányinger, láz és hasi fájdalom, súlyos esetben halálos is lehet. A Cornell Egyetem kutatói a paradicsom antibakteriális tulajdonságait vizsgálták, és megállapították, hogy a paradicsom és a paradicsomlé képes megszabadulni a szalmonellától. A paradicsom genomja legalább két olyan peptidet termel, amelyek segítenek elpusztítani a S. typhi-t. A Typbar TCV nevű oltóanyag hatékony védelmet nyújt a gyermekek számára a tífusz ellen. A tanulmány eredményei arra ösztönözhetik a paradicsom és a paradicsomlé fogyasztását a tífusznak kitett gyerekek körében.