A Pritikin diéta: Az egészséges élelmiszerek újra felfedezése a népszerűségért

Nem csupán fogyaszt, csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát

A Pritikin diéta olyan étkezési terv, amely a hosszabb és egészségesebb életet ígéri. Az étrend alapvetően alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú és az egészséges, teljes értékű élelmiszerekre helyezi a hangsúlyt. A diéta alapelvei szerint a követőknek naponta több adag zöldséget, gyümölcsöt, összetett szénhidrátot, zsírmentes tejterméket és fehérjeforrásokat kell fogyasztaniuk. A diéta megenged olyan élelmiszereket, mint a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, hal, sovány fehérjeforrások, kálciumban gazdag ételek, sótlan diófélék, kávé, tea, tojásfehérje, halak és tenger gyümölcsei. Kerülni kell viszont a telített zsírokat, zsíros húsokat és tejtermékeket, feldolgozott húsokat, finomított édesítőszereket, sót, finomított gabonákat, többszörösen telített, állati eredetű zsiradékokat, trópusi olajokat, és finomított gabonákat. A diéta fontos része továbbá a rostban gazdag ételek fogyasztása, valamint a csekély mennyiségű, hidegen sajtolt növényi olajjal ízesített saláták elfogyasztása.

Tovább a cikkhez