A sózott sonka fogyasztásának veszélyei: a cukorbetegség kockázatának növekedése

A sózott sonka fogyasztásának veszélyei: a cukorbetegség kockázatának növekedése

Rossz hírünk van azok számára, akik szeretik a sonkát. Egy új tanulmány szerint ugyanis a vörös és a feldolgozott húsok fogyasztása jelentősen növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Az esélyek még magasabbra emelkednek, ha naponta akár csak két szelet sonkát fogyasztunk.

A The Lancet Diabetes & Endocrinology szaklapban megjelent tanulmány új eredményeket mutat a diabétesz kockázati tényezőivel kapcsolatban. A Cambridge-i Egyetem kutatói megállapították, hogy a feldolgozatlan vörös hús és feldolgozott hús fogyasztása növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A tanulmány szerint a napi 100 gramm feldolgozatlan vörös hús fogyasztása kb. 10 százalékkal növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, míg a 50 gramm feldolgozott hús napi fogyasztása kb. 15 százalékkal növeli a cukorbetegség kockázatát. Az eredmények meglepőek, mivel eddig a finomított szénhidrátok fogyasztása volt a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezője. A tanulmány szerint a húsfogyasztás összefügg a cukorbetegség kockázatával, és a mögöttes mechanizmusok további vizsgálatokat igényelnek.

Tovább a cikkhez