A kép forrása: Blikk
A nyalóka, amely felszívja a nyálból a tumorral kapcsolatos fehérjéket, csökkentheti a szájrák diagnosztizálásához szükséges időt. A Birminghami Egyetem tudósai fejlesztették ki az édességet, aminek gyümölcsös íze van.
A nyalóka innovatív módszert kínál a szájüregi rákok diagnosztizálására, melynek lényege, hogy speciális gélbevonatba száműzi a szájban lévő fehérjéket, amelyeket ultraibolya fénnyel bontanak le a rakomány felszabadítása érdekében. A kutatók remélik, hogy ez felgyorsítja a diagnózist, és a leginkább veszélyeztetetteknél, mint például dohányosoknál, alkalmazható lesz. Magyarországon és Nagy-Britanniában komoly problémát jelent a szájüregi rák, ahol magas halálozási arányok fordulnak elő. Emellett a kezelés késői megkezdése is problémát jelent, így a nyalóka segíthet ezen a területen.