A szénhidrátok iránti vonzalom: az evolúció nyomában a nyálban rejlik

A szénhidrátok iránti vonzalom: az evolúció nyomában a nyálban rejlik

Ha valaha is nehezen tudtad csökkenteni a szénhidrát beviteledet, akkor gyanús, hogy egy ősi DNS lehet a hibás. Már régóta ismert, hogy az emberek több példányban hordoznak egy olyan gént, amely lehetővé teszi számunkra, hogy már a szájban megkezdjük az összetett szénhidrát-keményítő lebontását, ami az első lépés a keményítőtartalmú ételek, például a kenyér és a tészta metabolizálásában. A kutatóknak azonban köztudottan nehéz volt meghatározni, hogy hogyan és mikor bővült ezen a gének száma.

A Buffal\u00f3i Egyetem \\[BUFFALO EGYETEM\\] \\u00e9s a Jackson Laborat\u00f3rium (JAX) vezet\u0151s\u00e9vel v\u00e9gzett tanulm\u00e1ny szerint az amil\u00e1z g\u00e9n korai duplik\u00e1ci\u00f3ja meghat\u00e1roz\u00f3 volt a kem\u00e9ny\u00edt\u0151tartalm\u00fa \u00e9telek em\u00e9szthet\u0151s\u00e9g\u00e9nek kialakul\u00e1s\u00e1ban. Az amil\u00e1z egy olyan enzim, amely seg\u00edt a kem\u00e9ny\u00edt\u0151 lebont\u00e1s\u00e1ban, valamint felel a keny\u00e9r \u00edz\u00e9\u00e9rt. Az 68 \u0151si ember genomj\u00e1nak elemz\u00e9se sor\u00e1n meg\u00e1llap\u00edtott\u00e1k, hogy az AMY1 g\u00e9n duplik\u00e1ci\u00f3i m\u00e1r a neanderv\u00f6lgyiekn\u00e9l \u00e9s a denisovaiakn\u00e1l is jelen voltak. A tanulm\u00e1ny egyik vezet\u0151 szerz\u0151je szerint az AMY1 g\u00e9n 800 000 \u00e9vvel ezel\u0151tti duplik\u00e1ci\u00f3ja alapozta meg az amil\u00e1z r\u00e9gi\u00f3 jelent\u0151s vari\u00e1ci\u00f3j\u00e1t, amely lehet\u0151v\u00e9 tette az emberek sz\u00e1m\u00e1ra az \u00e9trendi alkalmazkod\u00e1st.

Tovább a cikkhez