A kép forrása: Blikk
Az eddig kifejlesztett növényi alapú sajtok gyakran nem olyan textúrájúak, amit a tejtermékek kedvelői értékelnek. Mostantól azonban tehenek nélkül is készíthető nyúlós sajt, miután olyan élesztőtörzseket fejlesztettek ki, amelyek megtermelik a létfontosságú tejfehérjéket. De hogyan is működik ez az új eljárás és miért forradalmasíthatja a sajtgyártást? Mutatjuk.
Az izraeli DairyX vállalat fejlesztésének kulcsa az olyan kazeinfehérjék előállítása, amelyek képesek apró golyócskákká összeállni, ezáltal hagyományos sajtok és joghurtok nyúlósságát és krémes állagát adva. A vállalat egy harmadik út, a precíziós erjesztés felé halad, amely lehetővé teszi a kazeinek használatát a tejtermékek helyettesítésére. A DairyX mesterséges élesztőtörzseket használ a tejfehérjékkel genetikailag azonos kazein előállításához, amely kiküszöböli a tehenekben használt hormonok és antibiotikumok szükségességét. A cég célja, hogy 2027-ben megkapja a termék forgalmazásához szükséges hatósági engedélyt, és így a tejipari vállalatok számára olyan termékeket biztosítson, amelyek megfelelnek a fogyasztói igényeknek.