A titokzatos átváltozás: skót tojások nyomában

A titokzatos átváltozás: skót tojások nyomában

Mészporos forró vízbe dobták, hogy ne romoljon meg gyorsan. Máig nem lehet tudni, hogyan született a skót tojás.

A skót tojás nevű étel eredetének hátterében három különböző történet kering. Az első szerint Észak-Afrikából kezdte hódító útját, majd Franciaországon keresztül jutott el Nagy-Britanniába. Eredeti változatában szegfűszeggel tűzdelve, erősen fűszerezve készült. A második verzió szerint Yorkshire-ből származik a recept, eredetileg halpástétommal volt borítva, és egy étteremről, a William J. Scott & Sonsról kapta nevét. A harmadik történet szerint a XIX. században Skóciából sok tojást szállítottak Londonba, hogy ne romoljanak meg, a tojásokat mészporos forró vízbe dobták, majd húsba burkolták és megsütötték. Az étel kedveltsége részben annak is köszönhető, hogy evőeszköz nélkül is könnyen fogyasztható, valamint az arisztokraták körében is népszerű lett.

Tovább a cikkhez