A kép forrása: Blikk
Mészporos forró vízbe dobták, hogy ne romoljon meg gyorsan. Máig nem lehet tudni, hogyan született a skót tojás.
A skót tojás nevű étel eredetének hátterében három különböző történet kering. Az első szerint Észak-Afrikából kezdte hódító útját, majd Franciaországon keresztül jutott el Nagy-Britanniába. Eredeti változatában szegfűszeggel tűzdelve, erősen fűszerezve készült. A második verzió szerint Yorkshire-ből származik a recept, eredetileg halpástétommal volt borítva, és egy étteremről, a William J. Scott & Sonsról kapta nevét. A harmadik történet szerint a XIX. században Skóciából sok tojást szállítottak Londonba, hogy ne romoljanak meg, a tojásokat mészporos forró vízbe dobták, majd húsba burkolták és megsütötték. Az étel kedveltsége részben annak is köszönhető, hogy evőeszköz nélkül is könnyen fogyasztható, valamint az arisztokraták körében is népszerű lett.