A kép forrása: Blikk
Nincs nyaralás hekk nélkül, már nem csak a balatoni büfék étlapjainak állandó szereplője, hanem a legeldugottabb, legkisebb strandokon is megkerülhetetlen. Finom, csaknem szálkamentes és a miénk! Az utóbbi állítás azonban nem igaz, hiába is gondolnak sokan a hekkre balatoni halként, valójában a tengerből halásszák, és nincs is velünk olyan régen.
A hekk, eredetileg tengeri csukából származik, és a Halértékesítő Vállalat dobta piacra a 60-as években. A korabeli marketingesek hallgattak arról, hogy honnan származik, és akár orosz, akár angol eredetű lehet a név. A Szovjetunióban és Bulgáriában találtak helyettesítő terméket a hazai hal hiány pótlására, és később Argentínából is importálták. A hekk tengeri ragadozó, kevésbé ismert magyar neve a csacsihal, a tengeri csuka vagy a szürke tőkehal.