A veszélyben a banán: válság fenyegeti a gyümölcs fennmaradását

A veszélyben a banán: válság fenyegeti a gyümölcs fennmaradását

Az elmúlt időszakban ismét megjelent a fuzáriumos hervadásnak nevezett betegség, amely 1950-es és 1960-as években jelentősen megcsonkította a globális banántermést. A tudósok régóta próbálják felhívni a figyelmet a jelenségre, ugyanis elmondásuk szerint a kórokozó akár a gyümölcs teljes készletét kipusztíthatja.

A banánfuzáriumos hervadás elleni küzdelemben a szakértők több megoldási javaslatot hoztak fel az évek során. A Nature Microbiology folyóiratban megjelent tanulmány szerint sikerült megvizsgálni a kórokozó genetikai felépítését, ami komoly áttörést jelenthet. Az új domináns fajtát, a Cavendish-t nitrogén-monoxiddal pusztítja a kórokozó, de kutatók szerint a nitrogén-monoxid génjeinek kiiktatásával meg lehetne szelídíteni a betegséget. A banántermesztők számára a betegség komoly problémát jelent, mivel fertőzés esetén el kell hagyniuk a szennyezett területet. A kórokozó elterjedését okozó monokultúrás ültetvényeket is figyelmen kívül kellene hagyni a betegség megoldása érdekében. Li-Jun Ma vezető kutató szerint a sokféleség hiánya könnyen célponttá teheti a kórokozókat a növénytermesztésben.

Tovább a cikkhez