A veszélyes árvízi hatás, ami gyakran figyelmen kívül marad

A veszélyes árvízi hatás, ami gyakran figyelmen kívül marad

A nagy esőzések okozta árvizek, belvizek az óriási anyagi károkon túlmenően élelmiszerbiztonsági kérdéseket is felvetnek. A szennyezett víz ellepheti a kertekben, földeken termelt zöldségeket, gyümölcsöket, és veszélyezteti a kutak vízforrásait, így az alacsonyabban fekvő területeken szennyeződhetnek a háztartások élelmiszer-készletei.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője szerint hosszú ideig tartó árhullámra kell készülni, mely miatt harmadfokú készültség van érvényben az érintett folyókon. A Nébih figyelmeztet, hogy az árvíz szennyezett vízében különböző kórokozók lehetnek jelen, ezért fokozott figyelmet kell fordítani az élelmiszerek tárolására és biztonságos elkészítésére. Fontos az ételek alapos hőkezelése, a kézmosás, valamint a bizonytalan tisztaságú vizet nem szabad fogyasztani. Az árvíz áramkimaradást is okozhat, ezért fontos az élelmiszerek hőmérsékletének figyelése, valamint az elöntött házak konyháit és tárolóit alaposan kell takarítani és fertőtleníteni.

Tovább a cikkhez