A világítótorony árnyékában: A vodka mélyreható vizsgálata

Ezen a héten a hideg és a Covid, legalábbis a felső légúti nyavalyák ellen bevethető italféleségekről elmélkedünk. Ma elsőként vodka anyácskát vesszük szemügyre.

A vodka eredete orosz szó, “vizecske” jelentésű, azonban a vodka valójában tömény ital, melynek fogyasztása veszélyes lehet. Ez a színtelen, áttetsző ital kevésbé okoz másnaposságot, mint a színes likőrök vagy vörösborok. A vodkaországok olyan országok, ahol a fogyasztók inkább a gabonaszeszeket részesítik előnyben, és nem a szőlőtermesztésben érdekeltek. A legtisztább vodka gabonából készül, és többek között Finnországban, a Koskenkorva és Rajamaki falvakban gyártják gleccservíz felhasználásával. Gasztronómiai értelemben sokoldalú ital, savanyú uborkától a ruszliig remekül párosítható ételekkel, vagy digestifként is fogyasztható. A vodka a hidegen, 5-7 fokon való fogyasztás mellett koktélalapanyagként is használható, például a Bloody Mary vagy vodka-martini készítéséhez. A Finlandia vodka egy 40% alkoholtartalmú, 0,2 literes üvegben kapható ital, melynek ára 1 999 forint.

Tovább a cikkhez