A kép forrása: Blikk
A címbeli kérdésre a válasz: Igen. Az új termékek kipróbálása érdekében a Koppenhágai Egyetem kutatói többek között VR-szemüvegeket is bevetnek, hogy a kísérleti alanyok más világokba merüljenek alá, például egy strandra, ahol hullámok csapdosnak, vagy egy étterembe.
A környezeti ingerek hatását vizsgálták az ízérzékelésre, és Dániában teszteltek négy alkoholmentes sörfajtát. Az eredmények szerint a hőség és virtuális környezet frissítőbbé tette az italokat az alanyok számára. Az ízbeli különbségek kidolgozásához azonban célszerű semleges környezetben kínálni az élelmiszereket. A “sensory lab” nevű környezetben az italok és ételek megkóstolását fehér fülkékben végzik, ahol minden illatot kiszűrnek, és minimalizálják a zajokat. A semleges fehér szín nem befolyásolja az ételminta színét, így semmilyen inger nem hamisítja meg az ízélményt.