Ahogy növekszik a koronavírus esetszám, a kávézás csökkenti a fertőződés kockázatot

Egy új laborkísérlet-sorozat eredményei szerint a kávéfogyasztók kisebb eséllyel fertőződnek meg Covid-19-cel, mivel a sokak által kedvelt serkentő hatású ital gátolja a koronavírus sejtekbe jutását.

A kísérletek kimutatták, hogy a kávéban megtalálható klorogénsavhoz, izoklorogénsavhoz és más fenolszármazékokhoz köthető a gátló hatás, mely az instant, őrölt és koffeinmentes kávé esetében is érvényes. Az in vitro kísérletek során az alfa, delta és omikron koronavírus-variánsok esetében is megfigyelték a gátlóhatást. A korábbi betegeknél akár több évig is érzékszervi károsodást okozhat a koronavírus. Az ACE2 nevű emberi receptorhoz való vírus tüskefehérjének kötődését a kávé gátolta, így csökkentve a fertőzés kockázatát.

Tovább a cikkhez