A kép forrása: Blikk
Éppen a nap köré gyűlnek a felhők, amikor egy csendes kis utcába kanyarodunk Szolnok Szandaszőlős nevű városrészében. Hogy melyik házikó lehet Gujka László méhészé, azon nem kell sokat tanakodni, ugyanis néhány méhecske jól láthatóan a kertkapunál döngicsél. Gondolná-e bárki is, hogy itt, a nyugalom szigetén készül a világ egyik legjobb méze? Aki nem, annak eláruljuk: a Gujka Méhészet ámorakácméze a világ három legjobb méze között végzett az Egyesült Államokban a 13. The Black Jar Honey Contest Nemzetközi mézversenyen, illetve a világ 30 legfinomabb méze közé is beválogatták!
Gujka László 27 évvel ezelőtt, 1997-ben kezdett méhészkedni. Az ötletet egy idős bácsi adta, aki javítás után magával vitt a méhészetbe. Az élesben való kipróbálás után egyre jobban odaszegődött a méhekhez, míg végül saját méhcsaládot nevelt. A méhészetük sikeres versenyekre is eljuttatta őket, ahol az ámorakácmézzel is díjat nyertek. A nemzetközi versenyen is részt vettek, és sikeresen szerepeltek. Az idilli kép mellett megjegyezték, hogy a selyemfűméz ritkaság, és az időjárás is kihívást jelent az ilyen típusú méz elkészítésében.