A kép forrása: Blikk
A spenót vagy paraj valószínűleg az ősi Perzsiából, a mai Irán területéről származik. A Közel-Keleten még ma is vadon nő a vitamindús zöldség, de már több mint kétezer éve termesztik is. A VII. században azonban még ritkaságnak számított, 647-ben például a nepáli király a kínai császárnak ajándékként küldte.
A spenót főzésének története Spanyolországból ered, ahol a mórok köszönhetően kedvelté vált. Medici Katalin, a XVI. századi uralkodó kedvenc zöldsége volt a spenót. Spenótfőzeléket gyakran tálaltak ünnepi lakomákon. Az asztali etikett bizonyos formáit is neki köszönhetjük. Az I. világháborúban a francia katonáknak préselt spenótlével kevert bort adtak, hogy erőre kapjanak. Popeye, a tengerész rajzfilmfigura a spenóttól szerzett emberfeletti erővel vált ismertté. A spenót ma egészséges és változatosan elkészíthető étel.