A kép forrása: Blikk
Hamarosan akár a szupermarketek polcain is megjelenhetnek a termékek, amelyek tele vannak cukorral, de mégsem keltenek bűntudatot, hiszen egészségesek. Egy különleges enzimnek köszönhetően a termékek teljesen ugyanúgy néznének ki, valamint az ízük és a cukortartalmuk is ugyanaz maradna. Az egyetlen különbség, hogy tartalmaznak egy enzimet, amely csökkentené a véráramba felszívódó cukor mennyiségét, és azt a bélrendszer számára jótékony hatású rosttá alakítja át.
Az ötlet a Harvard Egyetem Wyss Intézetének biológiakutatóitól származik. Az eredeti koncepció szerint egy cukorhelyettesítő kifejlesztésére kérte fel őket a Heinz márka 2018-ban, ám a tudósok rádöbbentek, hogy nem a cukor a probléma forrása, hanem annak mennyisége. A cukor-rost enzimmel az emberek cukorfüggőségét próbálnák kezelni anélkül, hogy magát a cukrot elhagynák. A Wyss Intézet kutatásában azt az enzimet, amelyet a növények is használnak a szárak létrehozásához, gömb alakú nanorészecskékbe burkolták, melyek lehetővé teszik, hogy az enzim anélkül kerüljön az ételbe, hogy aktiválódna, amíg el nem éri a bélrendszert, ahol aztán a pH-változás hatására kitágul,
“A termék elérhetővé válik az amerikai élelmiszer-gyártók számára, de Európában még nincs információ arról, hogy mikor lesz elérhető.”