Az éghajlatváltozás hatása: az alapvető élelmiszerek árának emelkedése és a vásárlók pénztárcájának terhelése

Az éghajlatváltozás hatása: az alapvető élelmiszerek árának emelkedése és a vásárlók pénztárcájának terhelése

Az éghajlatváltozás világszerte súlyos problémákat okoz a termelésben, ez pedig már az élelmiszerek árán is meglátszik. Brutálisan megdrágult az olívaolaj, és a csokoládé ára, de az olyan alapvető élelmiszerekkel is nagy problémák vannak, mint például a búza. A plusz költségeket pedig a vásárlóknak kell majd megfizetniük.

Az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárás komoly problémákat okoz a gazdáknak Magyarországon, például a Kiskunságban a hőség miatt szétégett a kukoricatermés. Emiatt a liszt ára szeptemberben várhatóan emelkedni fog. Globálisan is komoly hatással van az élelmiszertermelésre és árakra, például az olívaolaj és csokoládé ára is emelkedett a súlyos aszályok miatt. Az éghajlati változások búza és egyéb alapvető élelmiszerek árát is növelik, súlyosan érintve az alacsony jövedelmű családokat. A szakértők szerint globális együttműködésre van szükség az élelmiszer- és ellátási láncok megóvása érdekében. Az S-CAP bevezetése egy javasolt megoldás lenne, amelynek keretében azonosítanának és kezelnének a sérülékeny ellátási láncokat.

Tovább a cikkhez