Az “Élelmiszerárak meredek emelkedése: a leginkább drágult termékek

Az "Élelmiszerárak meredek emelkedése: a leginkább drágult termékek

Az ENSZ Élelmezés ügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint fordulat állt be az élelmiszerárak esetében a világpiacon az előző hónapokban. Drágult a növényi olaj, a hús és a gabona is.

Tavaly augusztus óta folyamatosan csökkentek az élelmiszerárak, de most márciusban és áprilisban drágultak az élelmiszerek, különösen a növényi olaj és a gabona. A GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója szerint a drágulás oka a gabonaraktárak kifogyása. A hús ára február óta 4 százalékkal emelkedett, főleg a baromfié, melyet a madárinfluenza okozott. A KSH adatai szerint a csirkemell ára egy évvel ezelőttihez képest 11 százalékkal, a sertéscomb ára pedig 18 százalékkal nőtt. Raskó György agrárközgazdász szerint további 4-5 százalékos árnövekedés várható, de ezt főleg a gyártók és kereskedők fogják viselni, a vásárlóerő alacsony maradása miatt kisebb emelkedést várnak a boltokban.

Tovább a cikkhez