A kép forrása: Blikk
Egyre jobban drágulnak a sütemények a hazai cukrászdákban. A Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint kezdünk felzárkózni a nemzetközi árakhoz.
A Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Erdélyi Balázs szerint az alapanyagárak emelkedése miatt a minőségi sütemények ára is emelkedik. A nemzetközi árakhoz képest itthon még mindig olcsóbbak a sütemények, de az áremelkedést drasztikus költségnövekedés indokolja. Az energiaintenzív cukrászatban a vállalkozásoknak komoly többletbevételt kell elérniük az energiaszámlák kifizetéséhez. Emellett a kakaó árának és előállítási költségeinek emelkedése miatt 2024-re jelentős csokoládéár-emelés várható. A KSH adatai szerint a cukrászdák száma is csökken, mivel a reálbérsokk miatt kevésbé jövedelmező a cukrászat.