Az életveszélyes kaják kétes dicsősége: miért tartják kedvencnek ennyien?

Az életveszélyes kaják kétes dicsősége: miért tartják kedvencnek ennyien?

Évente húszezren halnak bele egy tradicionális étel fogyasztásába Thaiföldön és Laoszban, a helybéliek mégsem hajlandók lemondani kedvenc csemegéjükről. Nem azonnal öl, mint például a mérges gombák, hanem hosszú évek alatt okoz rákos megbetegedést, akárcsak a cigaretta. A koi pla – így hívják a gyilkos fogást – kedvelői valahogy úgy vannak vele, mint a dohányosok a cigivel, vagy a nagyivók az alkohollal: tudják, hogy mi lehet a vége, de amíg nincs baj, nem veszik komolyan.

Thaiföldön a koi pla nevű nyers halételt fogyasztják, amelyben a citromlé nemcsak ízesítésre szolgál, hanem a kórokozók elpusztítására is. Az édesvízi halak parazitákat és férgeket tartalmaznak, ami megbetegedést okozhat a fogyasztóknál, akár rákot is. A lakosság 80 százaléka fertőzött és évente 20 ezren halnak bele a koi pla fogyasztásába. A thai kormány kampányt indított a nyershal evés lebeszélésére, de a szegényebb régiókban nem túl sikeres az akció. A nyers hal fogyasztása sokfelé elterjedt a világon, de veszélyes lehet, ha a hal parazitával fertőzött, vagy mérgező toxint tartalmaz, mint a japán gömbhal a fugu.

Tovább a cikkhez