A kép forrása: Blikk
Csökkenő tápanyagtartalommal. Ez pedig a hiánybetegségek további terjedésével jár. A helyzet, úgy tűnik, súlyos.
A magasabb szén-dioxidkoncentráció serkenti bizonyos növények növekedését, növelve ezzel a terméshozamot. Azonban a CO²-trágyázás megváltoztatja a növények anyagcseréjét és a kémiai összetételüket, csökkentve a fehérjetartalmat. Ez a fehérjeveszteség pedig további 150 millió embert érinthet proteinkérdésben, főleg Ázsia és Afrika országaiban. A szén-dioxid koncentráció növekedése miatt az ehető növényi részekben kevesebb vasat, cinket és magnéziumot találtak, ami az immunrendszer, izomműködés és egészséges fejlődés szempontjából fontos. A növekvő CO²-tartalom súlyosbíthatja az élelmiszerbiztonsági helyzetet, és sok kutató aggódik amiatt, hogy a helyzet súlyosságát még nem ismerik fel.