A kép forrása: Blikk
A burgonya az egyik legkedveltebb alapanyag a konyhában. De vajon tudjuk-e, mikor válik mérgezővé? A zöld vagy már nagyon nagy csírákat eresztett és puha krumpli már nem biztonságos, ráadásul komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. A szolanin nevű mérgező anyag miatt jobb, ha nem esszük meg, hanem inkább kidobjuk.
A burgonya sokoldalú és ízletes, de óvatosnak kell lenni vele, mivel túlcsírázva vagy zöldülve szolanintartalmat tartalmazhat, ami mérgező. A szolanin okozhat hányingert, hasmenést, hányást, gyomorgörcsöt, súlyos esetekben pedig hallucinációt, bénulást vagy akár halált. Csírázott burgonyát általában nem ajánlott fogyasztani, kivéve, ha a csírák kicsik és a burgonya még kemény, de ha zöld vagy a csírák túl nagyok, jobb elkerülni. Fontos a megfelelő tárolás is, hogy ne serkentsük a csírázást, a hűvös, sötét pincében történő tárolás ideális. Csírázást elkerülendő ne vásároljunk előre csírázott burgonyát, és csak annyit vegyünk, amennyire szükségünk van, hogy ne pazaroljunk.