A kép forrása: Blikk
Magyarországon hatszáz körül van az üzemi engedéllyel rendelkező szeszfőzdék száma. Egy kivételével mindben pálinkát főznek. Csak Szőke Lajos vette a bátorságot, hogy 2010-ben kitalálja, ő bizony gabonából készít szeszes italt, whiskyt. Pedig csak az ital neve angolos, gabonából már az ősmagyarok is készítettek alkoholos italt, Erdélyben pedig ma is lehet kapni kukoricából főzött pálinkát, még ha elvileg csak azt a főzetet lehet ezen a néven emlegetni, aminek gyümölcs az alapja.
Gemencen a kis faluban, Pörbölyön található Gemenc Whisky cég főzőmestere, Szőke Lajos képe díszíti az üzem cégért. Szőke Lajos 1991-ben kezdett el szeszfőzéssel foglalkozni, majd 2010-ben döntött úgy, hogy pálinka helyett whiskyt fog főzni. A whisky érleléséhez legalább három évig tartó érlelés szükséges, és Szőke Lajos kizárólag természetes alapanyagokkal dolgozik. A főzőmester több versenyt is nyert a főzeteivel, és neve kezdi elterjedni a világ whiskyk kedvelői körében.