Az orvosi szakértők szerint a gomba csökkentheti a rák kockázatát – Új tanulmány eredményei

Az orvosi szakértők szerint a gomba csökkentheti a rák kockázatát - Új tanulmány eredményei

Lori Shemek táplálkozási tanácsadó a közösségi médiában szólalt meg a gombafogyasztás jótékony hatásairól. A szakértő szerint „a rák abszolút utálja a gombát”, de a kérdés az, tényleg csökkenti-e a betegség kialakulásának esélyét…

Lori Shenek egy 2021-es tanulmányt elevenített fel, amely szerint azoknál az embereknél, akik naponta 18 gramm bármilyen gombafajtát fogyasztottak, 45%-kal alacsonyabb volt a rák kockázata azokhoz képest, akik semmilyen gombát nem ettek. A kutatók az ergotionin bőséges mennyiségét tulajdonították ennek az előnynek, ami erős antioxidáns és védje a sejteket. A Covid-oltások felelősek lehetnek a járvány óta megnövekedett halálozásokért – állítják tudósok. A gombafogyasztás összefüggést mutatott a prosztata- és a mellrák alacsonyabb kockázatával más kutatások szerint. A shiitake gombát egészben lehet megvásárolni az élelmiszerboltokban, míg a többit étrend-kiegészítőként árulják online vagy bioboltokban. Az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala nem hagyta jóvá a gyógygombák alkalmazását a rák kezelésére. A zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban, a babban és más növényi táplálékokban gazdag étrend csökkentheti a rák kockázatát – mondja az Amerikai Rákkutató Intézet.

Tovább a cikkhez