Az ősziptörténet ismeretlen oldaláról: a kefir, mint múmiata­rtósító módszer

Az ősziptörténet ismeretlen oldaláról: a kefir, mint múmiata­rtósító módszer

Kínai tudósok rájöttek, mi az rejtélyes, fehér anyag, amivel bekenték a múmiákat. Mumifikálás során nem csak leplekkel, vásznakkal csavarták körbe a testeket, hanem különböző konzerválónak hitt anyagokkal is borították a testeket. A felfedezés nem csak a halottak végső nyugalomra helyezésével kapcsolatban nyújt értékes információkat, hanem betekintést enged az ősök mindennapi életébe.

Kína északnyugati részén, a Tarim-medencében található Xiaohe temetőben fedezték fel közel 20 éve az anyagot, amely a világ első ismert probiotikus, lágy sajttípusa. A vizsgálatok szerint a sajt tehén- és kecsketejből készült, és a 3600 éves múmiákon találtakban mutattak rá a kefirsajt jelenlétére. Az anyagban megtalálható mikrobák hasonlóak a mai kefir fermentáló szemcséinek összetevőihez, és szoros kapcsolatot mutatnak a Tibeti-fennsíki eredetű baktériumokkal. A felfedezés betekintést nyújt a korabeli élelmiszer-készítési eljárásokba, valamint azt mutatja, hogy milyen szerepet játszott az ilyen típusú sajt a korabeli emberek életében.

Tovább a cikkhez