Az űrhajósok kiképzése: 70 féle étel kóstolása és különleges élmények a világűr határán

Az űrhajósok kiképzése: 70 féle étel kóstolása és különleges élmények a világűr határán

Nemrég az űrbéli élet kihívásaival ismerkedett meg Kapu Tibor és Cserényi Gyula, a magyar Hunor űrhajósprogram két jelöltje, akik Houstonban készülnek az Axiom Space Ax-4 missziójára. A kiképzésen szerzett tapasztalataikról a Kossuth Rádiónak beszéltek.

A magyar űrhajósok kiképzése augusztusban kezdődött a NASA Johnson Űrközpontjában, ahol a NASA, az Axiom és a SpaceX segíti a felkészülésüket. A program során a mindennapi élet űrbéli kihívásaival ismerkednek meg, például a tisztálkodással, ételkészítéssel és a súlytalanság állapotával. Az Ax-4 küldetést 2025 tavaszára halasztották, a kijutás a SpaceX Falcon-9 rakétájával fog megtörténni, a legénység pedig összesen 14 napot tölt majd a Nemzetközi Űrállomáson. Cserényi Gyula tartalékosként segíti a földi irányítást, míg Kapu Tibor az űrállomáson végez majd kutatómunkát. Kapu Tiborral a magyarországi kiképzés után készített interjút a Blikk, ezt ide kattintva olvashatja el.

Tovább a cikkhez