A kép forrása: Blikk
A nyár nem csak a vakáció és a nagy strandolások ideje, de a befőzésé is. Sokunknak van emléke lekvárt főző nagymamáról, de az igazi házi finomságokat bárki elkészítheti. Sőt, Endrei Judit szerint kortól függetlenül menő dolog befőzni.
A családban a befőzés hagyománya gyerekkoromban kezdődött, amikor falun éltünk. Fontos volt számomra, hogy a befőttek tartósítószer nélkül készüljenek, és csak minimális cukrot használtam. Manapság is aktívan befőzök, és közös programként is praktikálom ezt a tevékenységet a húgommal. Az egyik kalandos élményem a befőzéssel kapcsolatban egy darazsakkal teli fügefáról való gyümölcsszedés volt. Bár anyagilag talán nem érné meg annyira, mégis érdemes a saját készítésű befőttre időt és energiát fordítani, mert a házi íz összehasonlíthatatlan. Jelenleg csak a lányaimnak adtam át a házi lekvár szeretetét, de remélem, hogy a befőzés iránt is kedvet kapnak a jövőben.