A kép forrása: Blikk
Ha azt hitte, az úgynevezett mediterrán diétáról lesz szó, tévedett. Egy új kutatás kimutatta, hogy a hagyományos japán étrend segíthet a demencia és a kognitív hanyatlás megelőzésében, különösen a nők esetében.
A japán étrend különlegessége a hagyományos ételek, mint a tengeri moszat, miso, zöld tea, savanyúságok és gombák. A tanulmány szerzője, Shu Zhang, kimutatta, hogy a hagyományos japán étrend követése jótékony hatással lehet az agy egészségére, és jobb eredményeket mutat, mint a tipikus nyugati étrend. A kutatásban résztvevő japán embereknél megfigyelték, hogy a hagyományos étrendet követő nők agya kevésbé zsugorodott, mint a nyugati étrend híveinek. A hagyományos étrendnek köszönhetően Japán lakossága hosszabb és egészségesebb életet él, kevesebb a krónikus betegség, és alacsonyabb a demencia aránya az idősebb korosztályban.