A kép forrása: Blikk
Kellemetlen dolog az utazási betegség, ezért nem mindegy, hogy hosszú autózások előtt mit eszünk. A sofőrnek sem mindegy, mert a nem megfelelő étel fogyasztása álmosságot, fáradtságot és gyomorpanaszokat okozhat, amelyek befolyásolják a koncentrációs képességet – így jelentősen megnöveli egy baleset kockázatát.
A vezetés során fontos odafigyelni az energiafelhasználásra, mivel a vezetőnek nincs szüksége nagy mennyiségű energia bevitelre. Dr. Mari Carmen López, a Seat Cars orvosi központjának munkatársa javasolja, hogy kis mennyiségeket kell fogyasztani szabályos időközönként, mivel a nagyobb étkezések csökkenthetik a koncentrációs képességet. Kerülni kell az olajban, zsírban sült ételeket, valamint a rizst, babféléket és tésztákat, mivel ezek okozhatnak puffadást. Fontos a megfelelő hidratáció, mivel a nem megfelelően hidratált vezetők hasonló hibákat követnek el, mint az alkoholfogyasztás befolyása alatt. A koffein fogyasztása segítheti a figyelem fenntartását, de a túlzott koffeinfogyasztást kerülni kell. A menet közbeni evés és ivás elvonja a figyelmet a vezetésről, és korlátozhatja a mozgás szabadságát, emiatt egyes országokban komoly bírságokkal sújtható. Az ajánlott étkezési terv: reggeli, főétkezések között, ebéd, uzsonna.