A kép forrása: Blikk
A vad áfonya napi fogyasztása visszafordíthatja az idősek kognitív hanyatlását – derül ki egy új tanulmányból, amely a gyakran szuperételként emlegetett szuperélelmiszerben rejlő lehetőségeket vizsgálja meg.
Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói azt állapították meg, hogy az idős amerikaiak, akik kimutatható kognitív problémákkal küzdenek, jelentős javulást tapasztalhatnak a gyümölcs napi fogyasztásával. A vizsgálat eredményei szerint a vad áfonyaport fogyasztó csoportban a mentális feldolgozási sebesség nagymértékben helyreállt hat hónappal a kezdeti szűrés után. A kutatók szerint ez a feldolgozási sebesség javulása a fitokemikáliákban gazdag vad áfonya fogyasztásának köszönhető, melyek fontosak az agy egészségének megőrzése szempontjából. A kutatók eredményeiket 2022 szeptemberében publikálták a Nutritional Neuroscience című szaklapban, és hangsúlyozzák, hogy ez a tanulmány potenciálisan úttörő lehet a demencia kezelésében.