Háború utáni túlélés: Hogyan varázsoljuk a semmiből az ételt a rántott leves segítségével

Háború utáni túlélés: Hogyan varázsoljuk a semmiből az ételt a rántott leves segítségével

A rántott leves az egyik legegyszerűbb étel. A rántás francia találmány, így onnan indult a recept, amely aztán futótűzként elterjedt a kontinensen a II. világháború után. Nem sokkal később már a tengerentúlon is elkezdték csinálni az általuk „válságlevesnek” nevezett ételt.

A rántott leves az egyik legegyszerűbb étel, amelyhez csak néhány alapanyag szükséges: zsír, liszt, köménymag, forró víz vagy húsleves, valamint só. Az étel eredetileg a szegények leveseként volt ismert, később a XX. században Ausztriában terjedt el. Móricz Zsigmond, a földműves fia, reggelire ezt az ételt fogyasztotta szegénysége miatt, míg Krúdy Gyula gazdagabb körülmények között gazdagította a rántott levest füstölt hússal, csurgatott tésztával és tojással. Az Egyesült Államokban válságlevesnek nevezték, míg Olaszországban olívaolajat használtak hozzá. A rántott leves receptjei hűsítő ételeként ismertek.

Tovább a cikkhez